onsdag, januari 24, 2007

Ska Google börja ta sitt ansvar?

När jag skulle byta epostadress i våras ville jag egentligen ha ett konto med tillräckligt utrymme att ta emot stora filer. De flesta rekommenderade gmail, dvs. Googles email provider. Detta var dock samtidigt som skandalen att Google gått med på att cencurera sin kinesiska sökmotor. Avskyvärt som det var valde jag istället Webaid.se (här), trots att kontot är avsevärt mindre och kostar 10 kr./mån. Men jag är nöjd med att stödja ett humanistiskt projekt hellere än multinationell egoism. Dock visade det sig när jag kom igång med den här bloggen att den ägs av Google!!! Hur man än vänder sig har man alltid röven bak alltså. Men nu har det börjat hända något som kanske kan få Google att respektera yttrandefriheten.

Amnesty International har nu anslutit sig till den grupp av olika intressenter som ska ta fram principer för hur mänskliga rättigheter ska skyddas på Internet. I gruppen ingår företag som Google, Microsoft och Yahoo, frivilligorganisationer, experter och investeringsbolag.

Förra året inledde Amnesty kampanjen "Irrepressible" i samarbete med den brittiska tidningen The Observer (här). Hittills har mer än 60 000 personer deltagit i kampanjen och protesterat mot förtrycket mot internetanvändare och att internetföretag som Google, Microsoft och Yahoo samarbetar med de kinesiska myndigheterna för att begränsa tillgången på information genom att censurera vissa hemsidor och sökord.

Amnesty välkomnar alltså initiativet men vill samtidigt göra klart att organisationens medverkan inte kommer att hindra framtida kampanjer mot företag som i samarbete med regeringar kränker de mänskliga rättigheterna. Det arbete som pågår i USA och på andra håll i världen med att ta fram rättsliga regler för hur förtryck via internet ska bekämpas kommer även fortsättningsvis att stödjas av Amnesty.

Kolla gärna in Google Watch här!