tisdag, januari 30, 2007

Vad är växhuseffekten?

Vad är den där växhuseffekten egentligen? Och vad ställer den till med? Frågor jag egentligen inte kan svara enkelt på men som jag vet är viktiga som fan. Tror det är fler än jag som behäver en lätt snabbskola. Så när jag hittade följande pedagogiska info på dn.se snodde jag den helt sonika. Internet = fri info?


Vad är växthuseffekten?
Gaser i atmosfären släpper igenom solens strålar men släpper inte ut all värme. I princip har gaserna samma funktion som glas i ett växthus, därav namnet. Växthuseffekten är i sig nödvändig – annars skulle jorden bli så kall att inget liv skulle kunna existera här.


Vad har människan ställt till med?
Utsläpp från mänskliga aktiviteter har förstärkt växthuseffekten, det vill säga mer värme stannar kvar på jorden i stället för att stråla ut i rymden. Det är den stora majoriteten av forskarna nu ense om. De skadliga utsläppen är framför allt den koldioxid som uppstår när vi förbränner fossila bränslen som bensin, olja och kol.


Vad blir konsekvenserna?
Jordens medeltemperatur har stigit med cirka en halv grad och ser ut att fortsätta stiga. Det leder till mer extrem väderlek med stormar och våldsam nederbörd blandat med torka. Havsytan stiger och glaciärer smälter. Djur och växter hotas av utrotning, till exempel isbjörnen. Låglänta områden riskerar att översvämmas så att hundratals miljoner människor förlorar sina hem.


Vad behöver göras?
Energianvändningen måste bli effektivare, till exempel genom snålare bilmotorer och smartare fordonskonstruktioner. Fossila bränslen behöver bytas ut mot vindkraft (för el) och biobränslen (värme och bilar). På sikt måste solenergi användas mer. Metoder för att fånga upp koldioxid i skorstenar och lagra den i berggrunden kan minska växthuseffekten. Politiska överenskommelser på global nivå om minskade utsläpp krävs också. Och konsumenterna kan dra sitt strå till stacken genom att konsumera mer miljövänligt.


Källor: Naturvårdsverket, Kristian Lindgren (Chalmers), BBC